Facilitam intalnirea cererii cu oferta de servicii de management [...] amanunte
Doriti servicii de recuperarea creante? Completati formularul cerere oferta!
Oferiti servicii de recuperare debite? Inscrieti-va firma la ofer servicii

Datoriile provenite din produsele fianciare toxice ating patru trilioane dolari, conform FMI

In ianuarie FMI se astepta la o deteriorare a valorii activelor orginare din SUA de 2,2 trilioane dolari pana la sfarsitul anului, dar ultimile estimari din aprilie indica o crestere a acestora la 3.1 trilioane. Mai mult decat atat, acesta cifra estimativa se pare ca va fi marita de activele toxice provenite din Europa si Asia, in valoare de 900 miliarde dolari.

Bancile si asiguratorii, care pana in prezent detin 1, 29 trilioane $ in active toxice, sunt puse in fata unor pierderi in crestere si datorita recesiunii, care diminueaza valoarea primelor financiare de pe ipoteci, datorita scaderii accelerate a valorii acestora.

Acesta noua evaluare a FMI, care nu este ultima si poate fi din nou modificata in plus, vine ca o noua lovitira date guvernelor, care deja au pompat miliarde in sistemul bancar.

Paul Ashworth, senior economist la US Capital Economics, afirma : β€ž Primele pierderi se refereau la subscriptiile mai mici provenite din micsorarea valorii ipotecilor si a instrumentelor financiare asociate. Acum bancile au ajuns la vanzarea adevaratelor active supraevaluate, provenite din ipoteci, imprumuturi comerciale si credite neperformante. Din acest motiv, piata interna va juca un rol crucial in a defini cat de mari vor fi pierderile in urmatorii doi ani” .

In raportul din ianuarie, FMI afirma:
β€ž Degradarea are loc, de asemenea, in imprumuturile acordate de banci, reflectand viziunea gresita asupra economiei. Bancile vor avea nevoie din ce in ce mai mult de capital pe masura ce pierderile continua sa cresca”. In acelasi timp, exista in mod clar o sciziune intre atitudinile membrilor congresului SUA de a pompa pur si simplu bani in sistem. Si guvernul britanic este pus sub o imensa presiune sa repare investitiile financiare dezastruase. Problema e ca injectia necontrolata de bani in sistemul bancar poate duce pana la urma la un dezastru din punct de vedere fiscal.

Prognozele negative ale FMI nu sunt o surpriza pentru economisti care au sugerat ca datoriile toxice vor fi mult mai mari decat sumele vehiculate initial.

Nouriel Roubini, presedinte RGE Monitor, se asteapta ca datoriile toxice provenite din active originare din SUA sa ajunga la cifra de 3.6 trilioane $ pana la mijlocul anului viitor. Cifra estimata va fi insa mult mai mare daca se va tine cont de datoriile provenite din activele internationale.

20 iulie 2009