Facilitam intalnirea cererii cu oferta de servicii de management [...] amanunte
Doriti servicii de recuperarea creante? Completati formularul cerere oferta!
Oferiti servicii de recuperare debite? Inscrieti-va firma la ofer servicii

Datoriile "bune"


Datorii bune vs. datorii rele

Chiar daca este posibil a se trai fara nici o datorie, nu este neaparat cel mai bun lucru. Foarte putini oameni castiga suficienti bani pentru a putea plati numerar cele mai importante achizitii din viata : o casa, o masina sau educatia. Cel mai de seama factor care trebuie luat in considerare la facerea unui imprumut se refera la incadrarea lui ca datorie buna sau rea.

Datoriile bune sunt investitii care vor creste in valoare sau vor genera venituri pe termen lung. Astfel, imprumuturile pentru plata studiilor sunt exemple perfecte pentru un imprumut si o datorie buna. In primul rand, imprumuturile pentru educatie au rate scazute ale dobanzi in comparatie cu alte tipuri de credite. In al doilea rand, educatia superioara va creste valoarea ca angajat si ridica si plafonul veniturilor viitoare.

Un imprumut imobiliar este considerat, de obicei, ca o datorie buna. Ca si imprumuturile educationale, creditele imobiliare au rate ale dobanzii mai mici, iar dobanda este deductibila fiscal. Chiar daca sunt imprumuturi pe termen lung (de cele mai multe ori 30 de ani) ratele scazute ale dobanzii va permit sa va tineti banii liberi pentru urgente si alte investitii.

Situatia ideala ar fi ca valoarea imobilului sa aiba o valoare de piata crescuta de-a lungul timpului, suficienta ca sa acopere dobanda platita pe perioada de imprumut.

Un imprumut pentru masina este un alt exemplu de datorie buna, in mod special cand masina este folosita in afaceri. Ca si in cazul caselor, masinile isi pierd valoarea de-a lungul timpului, asa ca este in interesul cumparatorului sa plateasca cat mai mult in avans ca sa nu cheltuiasca prea mult cu ratele dobanzii lunare ridicate.

Datorii benefice pot fi si imprumuturile cu dobanda scazuta. Creditele ipotecare sunt considerate datorii bune ( sau “mai bune” decat alte tipuri de credite) deoarece ratele dobanzilor sunt mai scazute decat in cazul altor tipuri de credite, ca imprumuturile pentru masina sau de pe carduri de credit.

In cazul imprumuturilor ipotecare, institutiile de credit folosesc casa drept colateral. Suma datorata si rata dobanzii imprumutului depind de valoarea imobilului. Desi pare inteligenta crearea unei datorii cu dobanda redusa sub forma unui credit ipotecar, trebuie sa fiti atent daca sunteti cu adevarat in stare sa faceti platile. Daca nu, ati putea sfarsi prin pierderea casei.

29 iulie 2010