Facilitam intalnirea cererii cu oferta de servicii de management [...] amanunte
Doriti servicii de recuperarea creante? Completati formularul cerere oferta!
Oferiti servicii de recuperare debite? Inscrieti-va firma la ofer servicii

Ce sunt datoriile ?


Datoriile de-a lungul vremurilor

Inca din anul 8000 I.C. locuitorii Mesopotamiei utilizau mici figurine din lut pentru a tine socoteala imprumuturilor facute cu produse brute, in general cereale si animale. Marcajele facute pe figurinele de lut au evoluat intr-un adevarat limbaj scris, cuneiformele, primul din lume.

Sumerienii au inventat conceptul de dobanda aproximativ in anul 3000 I.C.. Biblia evreiasca si codul lui Hammurabi include o serie de restrictii la imprumutul unor anumite categorii de bunuri dar si pedepse pentru cei care esueaza in plata datoriilor, incluzand sclavia si munca fortata.

Inchisoarea datornicilor, alta forma de pedepsire a datornicilor cronici, dateaza din jumatatea secolului 16 in Anglia. Inchisorile murdare si supraaglomerate au fost aduse de imperiul britanic si in coloniile ameriacane si au continuat sa existe si dupa independenta SUA.


Datoriile in lumea contemporana

Intreaga omenire este intr-o permanenta indatorare: datorii personale, datorii nationale, datorii de pe cardul de credit, ipoteci etc.

Economisti apocaliptici au prezis o criza a datoriilor care va arunca lumea in alta depresie economica si show-urile televizate au fost pana de curand pline de experti care au expus ultimile metode si scheme pentru a trai “fara datorii”. Acum, ce mai este de facut?

Dar ce este mai exact monstrul numit datorie, care ne dizolva toate veniturile, ne ruineaza punctajele de credit si face vizibila transpiratia pe fruntile politicienilor?

Intodeauna datoria este un lucru rau sau o mica indatorare este necesara pentru a atinge si materializa un anumit vis, cum ar fi cumpararea unei case, masini sau plata pentru educatie ?

Intr-un articol viitor vom explica diferenta dintre datoriile benefice (da, exista si astfel de datorii), datorii rele, datoriile de consum, datoriile publice si veti gasi si o serie de sfaturi pentru a scapa de datorii.

Datoriile si creditul sunt doua fatete ale aceleiasi monede. Datoria este detinuta iar creditul este dat, de cele mai multe ori sub forma de bani. O persoana care primeste credit este numita debitor (datornic sau imprumitator) si persoana care ofera creditul are numele de creditor.

Pentru a primi credit, debitorul trebuie sa semneze un contract cu creditorul care sa specifice modalitatile in care creditul va fi platit. Acest tip de contract este numit contract de imprumut.

Continutul contractului include printre elementele sale intervalul de timp in care debitorul trebuie sa plateasca creditorului intreaga suma imprumutata precum si dobanda corespunzatoare perioadei creditului. Dobanda este o taxa incasata de creditor, calculata lunar sau anual si exprimata sub forma unei rate sau ca un procent aplicat sumei de baza imprumutate , numit si principal.

Principalul reprezinta suma de baza imprumutata, mai putin platile care au fost deja efectuate (excluzand platile dobanzii).

Cele mai comune tipuri de datorii se refera la datoriile de pe cardul de credit, ipotecile, imprumuturile imobiliare, imprumuturile pentru masini sau pentru educatie.

In afara datoriilor de consum mai exista si datoriile publice.

Datoriile publice se refera la banii imprumitati de guverne. Vom discuta mai tarziu despre ele.

Alta modalitate de clasificare imparte datoriile in securizate (garantate) si nesecurizate (negarantate). O datorie cu garantie este sustinuta de o suma colaterala sau de un activ valoros. Spre exemplu, o datorie ipotecara este sustinuta de insasi valoarea casei.

Datoriile de pe cardul de credit sunt considerate nesecurizate deoarece nu exista nici un activ sau lucru de valoare care sa sustina creditul, in afara istoriei de credite acordate clientului. Daca imprumutatul nu poate face platile corespunzatoare imprumutului, el trebuie sa gasesca o alta cale de a veni cu banii datorati, de cele mai multe ori printr-un nou imprumut. Acesta este motivul pentru care este periculoasa acumularea de bani prin intermediul cartilor de credit.

05 iulie 2010