Facilitam intalnirea cererii cu oferta de servicii de management [...] amanunte
Doriti servicii de recuperarea creante? Completati formularul cerere oferta!
Oferiti servicii de recuperare debite? Inscrieti-va firma la ofer servicii

Amanarea datoriilor fiscale

In timpul crizei, cand bancile sunt reticente in a acorda imprumuturi, managerii companiilor au gasit un nou mod de a-si mari lichiditatile, cu ajutorul Comisiei vamale si fiscale de stat din Estonia.

De la inceputul anului comisia a girat acorduri de amanare a taxelor fiscale in valoare de 100 milioane coroane.

Dobanda pentru datoriile fiscale concureaza cu succes cu cea practicata de bancile comerciale.

Alternativa de amanare a platii taxelor este o favoare acordata de stat, dar cu siguranta nu este o datorie” a declarat Kerly Lillemets, presedinta diviziei de colectare din cadrul comisiei.

Din declaratie a reiesit ca numarul de reesalonari si amanari de plata a datoriilor fiscale a crescut cu 70% fata de anul precedent, un numar de 1600 de companii recurgand la acesta facilitate.

”Daca ne-am fi platit taxele imediat am fi intrat in faliment” a declarat Peeter Kuusk, CEO al companiei de logistica Arco Trans, cand compania a amanat o datorie de 1.7 milioane de coroane.

Üllar Taniberg, CEO Viking Motors este de acord: „ A fost mai usor sa ajungem la o intelegere cu comisia de stat decat cu o banca. Am fost surprins de gradul de cooperare al comisiei”.

Kuusk a angajat un avocat pentru a facilita comunicarea cu comisia statala; dar administratorii fiscali i –au spus ca este greu de gasit o alta solutie de iesire din criza decat prelungirea intervalului de rambursare a datoriilor fiscale.

Toate informatiile necesare inclusiv simularea de dobanzi se pot gasi pe pagina de internet a comisiei, oficialii acordand si o linie speciala telefonica pentru acest scop.

Andres Pärloja, CEO al companiei Koger Kinnisvara , care facut o amanare de plata a datoriilor in valoare de 7.4 milioane coroane, a declarat ca acesta procedura poate fi gandita ca un impumut. ” Este imposibil sa obtii un imprumut de la banca si oricum nu poti sa-l iei atat de ieftin de pe piata” a declarat Pärloja.

Cateva elemente esentiale vorbesc in favoarea amanarii datoriilor fiscale, printre acestea cele mai importante se refera la faptul ca orice modificare sau incetare a programului de amanare a datoriilor nu presupune costuri aditionale si insasi amanarea platii datoriilor nu dauneaza reputatiei companiei, din moment ce din punct de vedere juridic aceasta amanare nu este privita ca o incetare de plati.

Ca rezultat, companiile nu au probleme in a participa la licitatii chiar daca beneficiaza de acesta facilitate.

Cu toate acestea, acesta facilitate nu are efect asupra companiilor care nu se confrunta doar cu dificultati temporare de plata. Facilitatile sunt croite pentru a ajuta companiile care au dificultati de solvabilitate temporara.
Sursa: http://www.export.by/en/?act=news&mode=view&id=7839